15 Aralık 2009 Salı

KAYKAY DOSYASI


KAYKAY DOSYASI

Son yılların popüler aktivitesi, eğlenceli spor kaykay hakkında konuşmak için bu işe gönül veren isimlerden Önder Özkoç ile görüştük.

Ne zamandır bu sporla ilgileniyorsunuz?


2003 yılından beri kaykayla ilgileniyorum ve kaykaya olan tutkum hiçbir şekilde azalmadı. Elbette ki üniversite ve iş hayatının etkisiyle aktif kayış süreniz azalıyor fakat eğer kaykayı hayatınıza sokmuş ve ondan zevk almışsanız, kim olursanız olun hayatınızın hep bir parçası oluyor.


Sizi kaykaya yönlendiren neydi?


Kaykay ülkemizde 1980’lerden beri var. ABD’de çıkışından çok sonra bir tarih bu. Birkaç yıl öncesine kadar kaykaya yönlenmek için sadece tesadüfler söz konusuydu. Bir filmden görerek etkilenmiş ya da yurtdışından güzel bir kaykayı olan arkadaşınıza imrenmeniz gibi. Şu anda ise oldukça farklı bir durum söz konusu ve kitle son 3 yılda ciddi bir ilerleme kaydetti. Başta İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi illerde kaykaycı sayısı arttı ve artmaya devam ediyor. Buna ek olarak da kaykay adına yapılan her şey, etkinlik, tv programları hatta reklamlar bile artık heyecanı ve eğlenmeyi seven gençleri kaykaya yönlendiriyor.


Türkiye’de kayılabilecek en iyi yerler sizce nerelerdir?




Türkiye kaykay için cennet denilebilecek bir yer. Bir çok ülke güneşi görmeyen parklardan başka yerde kayamıyorlar. Fakat ülkemizde harika bir iklim, harika spotlar (kayılacak mekanlar) var ve bu da zaten her geçen gün Amerikalı ve Avrupalı takımların, profesyonellerin ve markaların dikkatini çekiyor. Tur ve video çekim listelerinde Türkiye’nin de adı geçmeye başlıyor. İstanbul için en popüler kayış mekanı Beşiktaş Barbaros meydanıdır. Yakın zamanda Beşiktaş’ta açılan Türkiye’nin tek kapalı Skateparkı; 720 Adrenalin kaymak için oldukça iyi bir yer. Artık isteyen kaykayını alıp buraya gidebilir, rahatça hem kendini geliştirebilir hem de tüm profesyonel kaykaycılarla tanışma şansı yakalayabilir. Ayrıca İzmir’de Bostanlı Demokrasi Meydanı, Alsancak Gündoğdu Meydanı gibi yerler de ünlü spotlardan. Ankara’de Meclis Parkı, Antalya’da Karaoğlan Parkı, Bursa’da Nilüfer gibi yerler de kaykay için ideal alanlar.


Müzik sizin için ne kadar önem taşıyor? Kimleri dinliyorsunuz?


Müzik kaykay denildiğinde her şey. Her adımızda, her kaykayın üstüne çıkışınızda heyecanınızla bütünleştirdiğiniz bir şey. Tabii ki benim için de öyle. Link Park, Metallica, Disturbed, Static-X, Limp Bizkit gibi grupların parçaları hep müzik çalarımdadır.

Kaykay yaparken neler hissediyorsunuz?


Kaykay sen kimsen odur. Yani kim olursan ol sana haz ve heyecan verir. Karakterin onu şekillendirir. İstediğiniz müzik tarzını dinleyin, istediğiniz karaktere sahip olun; eğer gerçekten istiyorsanız kaykayın karakterini yaratır ve onla bütünleşirsiniz. Sizi heyecanlandırır, hırslandırır, özgürleştirir, düştüğünüz zaman kalkabileceğinizi öğretir, kötü alışkanlıklardan uzak tutar ve hayatınıza anlam katar. İşte ben kaydığım her zaman bunları hissederim. Eğer aklınızın ucunda bile böyle bir merak varsa yaşınız ne olursa olun kaykaya başlayın.

Yeni başlayacak olanlar için ne önerirsiniz?


Yeni başlayan arkadaşlar için süreç eskisinden daha kolay. Yapmaları gereken oyuncak kaykaylardan uzak durarak, kendilerine uygun profesyonel yani gerçek bir kaykay hedeflemeleri. Son bir yıldır İzmir’de ücretsiz olarak kaykay kursları veriliyor ve bu yıl içinde yaklaşık 6 ilde ücretli ya da ücretsiz olarak isteyen herkes eğitim alabilecek.

Türkiye’nin en iyi kaykaycısı kim?


Dünya için bile bu sorunun cevabı yok ama Cenk Kuli, Can Uzer, Sercan Oyanık, Ahmet Bozkuş, Mert Kafalı, Tuncay Koçal ülkemizde kendini kanıtlamış isimler.

www.skateboardingturkey.com


Fulin Aktuna
Pop Up - Eylül 2009

INNA

DAHA DA SICAK OLACAK!


Geçen ay İstanbul'u sallayan Inna'yı dinlerken bana sıcak bastı biraz... Neden mi?


İnsan beyni gerçekten çok acayip bir mekanizma. Mesela bir şarkıyı ilk dinlediğinizde hangi ruh halindeyseniz o şarkıyı ne zaman duysanız aynı hisler canlanır. Melankolik bir şarkı sizi tuhaf bir şekilde o şarkıyı ilk dinlediğinizdeki ana götürüp gülümsetebilir. Ama tam tersini de yaşayabiliyor insan. Şu an herkesi deli gibi eğlendiren, dans ettiren, mutluluktan uçuran Inna'nı 'Hot' şarkısıyla işte böyle "terso" bir anda tanıştım. Hafiften abayı yaktığım (hafiftenmiş peh!) şahsı kız arkadaşıyla birlikte görüp dağıldığım o travmatik anda fonda Inna'nın 'Hot' şarkısı çalıyor, bendeniz dışında ortamdaki herkese neşe saçıyordu. Resme bakar mısınız! Ühü :(

BALKANLAR'DAN DÜNYANIN ZİRVESİNE

Benim depresif hikayemden Inna'nın başarı hikayesine geçelim dilerseniz! Inna kızımız eğlenceli bir diyardan; Balkanlar’dan geliyor. 1986 yılında Romanya’da Karadeniz’e kıyısı olan küçük sahil kasabası Mangalia’da dünyaya gelen Inna burada ekonomi lisesini bitirdikten sonra eğitimine Köstence Üniversitesi’nde devam etti. Müziğe nasıl başladığını hatırlamıyor, kendini bildiğinden beri müzikle iç içe olduğunu söylüyor. Yine de küçük bir kasabadan büyük şehre taşınmasının adını duyurmasında büyük önem taşıdığı da bir gerçek. Köstence’ye taşındıktan sonra çeşitli kulüplerde sahne almaya başlayan Inna, daha sonra şansının da yardımıyla prodüktörlerle tanışınca albüm yapması kaçınılmaz oluyor.



HOT İLE ZİRVEYE!

‘Hot’ın yakaladığı büyük başarıyla dünyaya açılan Inna, seksi kadın kontenjanından da yararlanarak kostümleri, dansları ve sahne şovuyla da ilgi çekmeyi başardı. Kıyafetlerini kışkırtıcı bulanlara şaşırdığını, aslında normal giyindiğini söylüyor (bir de kışkırtıcı giyinse ne olacak acaba :P). Kendisini seksi bulup bulmadığı sorulduunda ise tevazuyu elden bırakıyor ve kendisini çok beğendiğini her fırsatta söylemekten çekinmiyor. Inna'nın albümünde 'Hot'ın birden fazla remiks versiyonu bulunuyor. Bunun dışında 'Love', 'Fever' ve 'Don't Let The Music Die' öne çıkan şarkılar arasında. Yeni single olarak yayınlanan 'Love' genel olarak 'Hot'a benzetildi ve eleştirilere maruz kaldı. Sonuçta ne olursa olsun Inna plajların ve kulüplerin vazgeçilmez ismi haline geldi ve yükselişini sürdürüyor, 'Hot'ın sözlerindeki gibi "uçmaya devam ediyor." Hatta bir itirafta bulunayım, bu yazıyı yazarken Inna'nın 'Hot' şarkısını defalarca dinledim ve artık bu şarkı bana o nahoş anıyı değil; eğlenceyi, mutluluğu ve arkama bakmadan devam etmeyi hatırlatıyor. "Boş versene kızım, dansa devam et" diyor!

* 16 Ekim 1986 Romanya doğumlu.

* Gerçek adı Elena Alexandra, son bir yıldır Inna adını kullanıyor.

* Türkiye’yi çok seviyor, daha önce Kuşadası’nda tatil yapmış ve tekrar gelmek istiyor.

* MTV’nin ünlü programı A Shot Of Love With Tila Tequila’ya katılmak için uğraştığı ve biseksüel olduğu söylentisi yayılınca, bunun doğru olmadığını açıkladı.

Fulin Aktuna


Pop Up - Ağustos 2009