15 Aralık 2009 Salı

KAYKAY DOSYASI


KAYKAY DOSYASI

Son yılların popüler aktivitesi, eğlenceli spor kaykay hakkında konuşmak için bu işe gönül veren isimlerden Önder Özkoç ile görüştük.

Ne zamandır bu sporla ilgileniyorsunuz?


2003 yılından beri kaykayla ilgileniyorum ve kaykaya olan tutkum hiçbir şekilde azalmadı. Elbette ki üniversite ve iş hayatının etkisiyle aktif kayış süreniz azalıyor fakat eğer kaykayı hayatınıza sokmuş ve ondan zevk almışsanız, kim olursanız olun hayatınızın hep bir parçası oluyor.


Sizi kaykaya yönlendiren neydi?


Kaykay ülkemizde 1980’lerden beri var. ABD’de çıkışından çok sonra bir tarih bu. Birkaç yıl öncesine kadar kaykaya yönlenmek için sadece tesadüfler söz konusuydu. Bir filmden görerek etkilenmiş ya da yurtdışından güzel bir kaykayı olan arkadaşınıza imrenmeniz gibi. Şu anda ise oldukça farklı bir durum söz konusu ve kitle son 3 yılda ciddi bir ilerleme kaydetti. Başta İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi illerde kaykaycı sayısı arttı ve artmaya devam ediyor. Buna ek olarak da kaykay adına yapılan her şey, etkinlik, tv programları hatta reklamlar bile artık heyecanı ve eğlenmeyi seven gençleri kaykaya yönlendiriyor.


Türkiye’de kayılabilecek en iyi yerler sizce nerelerdir?




Türkiye kaykay için cennet denilebilecek bir yer. Bir çok ülke güneşi görmeyen parklardan başka yerde kayamıyorlar. Fakat ülkemizde harika bir iklim, harika spotlar (kayılacak mekanlar) var ve bu da zaten her geçen gün Amerikalı ve Avrupalı takımların, profesyonellerin ve markaların dikkatini çekiyor. Tur ve video çekim listelerinde Türkiye’nin de adı geçmeye başlıyor. İstanbul için en popüler kayış mekanı Beşiktaş Barbaros meydanıdır. Yakın zamanda Beşiktaş’ta açılan Türkiye’nin tek kapalı Skateparkı; 720 Adrenalin kaymak için oldukça iyi bir yer. Artık isteyen kaykayını alıp buraya gidebilir, rahatça hem kendini geliştirebilir hem de tüm profesyonel kaykaycılarla tanışma şansı yakalayabilir. Ayrıca İzmir’de Bostanlı Demokrasi Meydanı, Alsancak Gündoğdu Meydanı gibi yerler de ünlü spotlardan. Ankara’de Meclis Parkı, Antalya’da Karaoğlan Parkı, Bursa’da Nilüfer gibi yerler de kaykay için ideal alanlar.


Müzik sizin için ne kadar önem taşıyor? Kimleri dinliyorsunuz?


Müzik kaykay denildiğinde her şey. Her adımızda, her kaykayın üstüne çıkışınızda heyecanınızla bütünleştirdiğiniz bir şey. Tabii ki benim için de öyle. Link Park, Metallica, Disturbed, Static-X, Limp Bizkit gibi grupların parçaları hep müzik çalarımdadır.

Kaykay yaparken neler hissediyorsunuz?


Kaykay sen kimsen odur. Yani kim olursan ol sana haz ve heyecan verir. Karakterin onu şekillendirir. İstediğiniz müzik tarzını dinleyin, istediğiniz karaktere sahip olun; eğer gerçekten istiyorsanız kaykayın karakterini yaratır ve onla bütünleşirsiniz. Sizi heyecanlandırır, hırslandırır, özgürleştirir, düştüğünüz zaman kalkabileceğinizi öğretir, kötü alışkanlıklardan uzak tutar ve hayatınıza anlam katar. İşte ben kaydığım her zaman bunları hissederim. Eğer aklınızın ucunda bile böyle bir merak varsa yaşınız ne olursa olun kaykaya başlayın.

Yeni başlayacak olanlar için ne önerirsiniz?


Yeni başlayan arkadaşlar için süreç eskisinden daha kolay. Yapmaları gereken oyuncak kaykaylardan uzak durarak, kendilerine uygun profesyonel yani gerçek bir kaykay hedeflemeleri. Son bir yıldır İzmir’de ücretsiz olarak kaykay kursları veriliyor ve bu yıl içinde yaklaşık 6 ilde ücretli ya da ücretsiz olarak isteyen herkes eğitim alabilecek.

Türkiye’nin en iyi kaykaycısı kim?


Dünya için bile bu sorunun cevabı yok ama Cenk Kuli, Can Uzer, Sercan Oyanık, Ahmet Bozkuş, Mert Kafalı, Tuncay Koçal ülkemizde kendini kanıtlamış isimler.

www.skateboardingturkey.com


Fulin Aktuna
Pop Up - Eylül 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder