28 Kasım 2009 Cumartesi

ZARDANADAM

SANAT ESERİ NEDEN SATILIR Kİ?

Zardanadam'ın 5. stüdyo albümü "Kafam Seninle Güzel" çıktı. Albüm gene ücretsiz dağıtılıyor.

Son albümün grubun müzikal olarak gelişimindeki yeri ve diğer albümlerden farkı nedir?

Zardanadam'ın oturmuş bir sound'u olduğunu düşünüyoruz, onu korumaya çalıştık. Albümün prodüktörlüğünü kendimiz üstlendik. Süpervizörlüğünü ise Deniz Yılmaz (Kurban) yaptı. Eski çalışmalarımıza göre daha hüzünlü, olgun bir albüm oldu. Bu biraz da gerçek hayatlarımızın yansıması herhalde. Yine de hüzünle umut arasında bir denge kurmaya çalıştık. Kendimizce "kıyısından yakalayanlar"a bir mektup göndermeye çalıştık. "Yalnız değilsiniz" dedik, "zarları yeniden yuvarlayın" dedik. Umarız mektup adresine ulaşır. İlk aldığımız tepkiler çok iyi.

Albüm ismi olarak neden "Kafam Seninle Güzel"i seçtiniz?

Kafamız onunla güzeldi :) Bu cümle, çok katmanlı anlamları olabilecek keyifli bir cümle. Hayata, aşka ya da kafanızı güzel yapabilecek her şeye söylenebilir. Hüzünlü bir ironisi var. Stratejisi olan bir grup değiliz. Böyle olsun mu dedik? Baktık içimiz ısındı. Şirket yok, karışan yok. Biz de koyduk.

Oluşum süreci nasıldı?



Bu albümü iki sene önce yayınlamayı düşünüyorduk. Planladığımız zamana yetişmedi, hayatlarımız da bizi zorlayınca biraz gerildik. Ara verme kararı alıp, vites küçülttük. Bir süre sonra buzları eritip, tekrar çalışmalara başladık. Sonra, Deniz Yılmaz devreye girdi. Dört şarkının düzenlemelerinde aktif rol aldı. Albümün genel soundu üzerinde önemli etkileri oldu. Amfi, mikrofon, gitar manyetiği seçimlerinden tutun, şarkı sözlerine kadar birçok konuda bize destek oldu.

Satışa çıkmış bir albümünüz var. Böyle bir albüm çıkarma nedeniniz bir çeşit kartvizit olması mıydı?

İki albüm yapmıştık. Dinleyicilerimizle iyi bir ilişkimiz vardı ancak müzik endüstrisinin içinde belli bir kesim bu çalışmaları albüm olarak nitelendirmiyordu. İnsanları ücretsiz olarak paylaşılmaya hazır bir çalışmanın varlığından bile haberdar edemiyorduk. Peki dedik, bir tane de böyle bir albüm ("Dibini Gör") yapalım bakalım. Kendi olanaklarımızla ve arkadaşlarımızın desteğiyle çekilen kliplerimiz bazı televizyonlarda yayınlandı. Dergilerden röportaj için gelmeye başladılar. Yani "Dibini Gör"ün Zardanadam diye bir grubun var olduğunun anlaşılmasında bir ölçüde katkısı olduğunu kabul ediyoruz. Ama o dönemde biraz müzikten soğuduğumuzu, yorulduğumuzu da hatırlıyoruz. Neyse ki geride kaldı. Artık bu albümün de hakları bizde. Dinleyicilerimizle sitemizden diğer tüm albümlerimiz gibi ücretsiz paylaşıyoruz.

Yeni grupların sizin yolunuzdan gitmelerini ister misiniz?

Giden gruplar var. İlgililer, nasıl yapacaklarını soruyorlar, biz de elimizden geldiğince anlatıyoruz. Bedava albüm dağıtan birçok müzisyen var artık. Bırakın bilinmeyen grupları, Radiohead, Madonna, bizden Yakup, Ceza bile yaptı bunu. Biz bu şekilde beş albüm yaptık, bundan sonra da bu yoldan gideceğiz. Ama bu abartılacak, konu edilecek bir şey değil. Bizim için önemli olan içimize sinen, derinlikli bir albüm yapmış olmamız. Ayakta ve hala bir arada olmamız. İnsanların şarkılarımızı dinleyip keyiflenecek, hüzünlenecek, hayaller kuracak olması. Bu ay on tane albüm çıktı ve hepsi aynı gün içinde internete düştü. Yani biz bedava dağıtmışız, dağıtmamışız birçok dinleyici için bunun önemi yok. Onlar için zaten hepsi bedava. Sorulması gereken asıl soru belki de şu: Bir müzik ya da sanat eseri zaten neden satılır ki?

Başka bir açıdan bakıldığında bu iş masraflı değil mi?

Kazandığımız bir liraya bile dokunmadık. Konser gelirlerini bir kenarda tutuyoruz. Kayıt, mix, mastering, klip ücretini karşılayabiliyorsak bu yönde harcıyoruz. Parayı ödünç almış gibi oluyoruz insanlardan, bir şekilde geri veriyoruz. Çok masraflı bir iş değil aslında, büyük hırslarınız yoksa kendi kendini çeviriyor. Zardanadam'ın etrafında güzel insanlar var. Mesela kapak tasarımımızı gitarist Umut Töre (Hayko Cepkin) yaptı. Geçen albümlerde Tibet Ağırtan'ın çok büyük destekleri oldu. Bu albümde Deniz Yılmaz'ın hakkı ödenmez. Dostluk ve dayanışma hâlâ yaşıyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Şarkılarımızın tamamı sitemizden indirilebiliyor. İsteyenler myspace adresimizden de tüm albümü dinleyebilir. "Kafam Seninle Güzel"in ön, arka ve iç kapakları sitemizde basılabilir halde mevcut. zardanadam@zardanadam.com a mail atanlara albümü kargoyla yollayabiliriz.


www.zardanadam.com
www.myspace.com/zardanadamfans

Fulin Aktuna & Burak Ünveren
Blue Jean - Haziran 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder