31 Mayıs 2011 Salı

SUGABABES

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİM

Özellikle sık değişen üyeleriyle kendinden söz ettiren başarılı grup Sugababes son üye değişikliğiyle yeni bir döneme giriş yapıyor.

Son on yılın en önemli kadın grubu diyebileceğimiz Sugababes, oluşturduğu “istikrarlı müzik, istikrarsız üyeler” çizgisini bozmadan ilerlemeye devam ediyor. İlk single ‘Overload’ın çıktığı 2000 yılında kız grubu müziği yapmayan bir kız grubuyla karşılaşmak herkesi oldukça şaşırtmıştı. Devamında “One Touch” adlı ilk albümleri geldi ve bu başarılı çıkışın hemen ardından grup ilk ayrılığını yaşadı. Siobhan Donaghy gruptan ayrıldı ve yerine 2001 yılında Heidi Range geçti. İlk albümden hemen sonra böyle bir değişim insanlarda olumsuz izlenim bıraktı ve bunun sonucu olarak albüm satışı beklentileri karşılamadı. Yine de kızlar pes etmedi ve en başarılı işlerine bu yeni kadroyla imza attılar. “Angels With Dirty Faces” ve “Three” grup tarihinin en başarılı albümleri oldu. Listelere üst sıralardan giriş yaptılar, İngiltere’de platin plak kazandılar ve okyanusu aşarak Amerika’da da seslerini duyurdular. Kızlar müzik konusunda kesinlikle başarılıydı ama aralarındaki ilişkileri konusunda aynı şeyi söylemek zordu. ‘Push The Button’ single’ı ve hemen ardından yayınladıkları dördüncü albüm “Taller In More Ways” in tanıtımları sırasında grup içi sorunları tekrar ortaya çıktı. Mutya Buena önce çeşitli bahanelerle tanıtımlara katılmadı ve daha sonra da gruptan ayrıldığını açıkladı. Kurucu üyelerden birinin daha ayrılması kuşkusuz kötü bir durumdu, ama kızlar Boo2 adlı gruptan Amelle Berrabah’ı transfer ettiler ve hız kesmeden işlerine devam ettiler. Ben Mutya’nın ayrılığından sonra Sugababes dinlemeyi bıraktığımı itiraf etmeliyim. Yine de ne yaptıklarını takip etmeye devam ettim, Amelle’li ilk single ‘Red Dress’ büyük çıkış yaptı ve albümün tekrar kaydedilmiş versiyonu gruba bir platin plak daha getirdi. Bir toplama albümden sonra 2007 yılında Girls Aloud’la kaydettikleri Aerosmith coverı ‘Walk This Way’ büyük başarı yakaladı ve İngiltere’de bir numaraya yükseldi. Aynı yıl Amelle’nin yer aldığı ilk albüm “Change” yayınlandı ve Sugababes’in başarısından bir şey kaybetmediği tekrar kanıtlandı. Çalışmaya ara vermeyen kızlar İngiltere’yi turladıkları turneden sonra tekrar stüdyoya girdi ve altıncı albümleri “Catfights and Spotlights”ı kaydetti. Bu albümde Timbaland prodüktör olarak yer alacaktı fakat zamanlama açısından anlaşamadılar.

GERİYE SADECE ADI KALDI

Jay Z’nin plak şirketi Roc Nation ile anlaşma yapan Sugababes, albümü kaydetmek için de Amerika’yı seçti. “Sweet 7” adlı bu albümden yayınlanan ilk single ‘Get Sexy’nin ardından albümün ikinci single’ının ‘About a Girl’ olacağı açıklandı fakat Keisha ani bir şekilde gruptan ayrıldı. Bu ayrılığın da grup açısından sarsıcı bir etkisi olmadı zira Keisha’nın yerine Eurovision 2009’da İngiltere adına yarışan Jade Ewan getirildi. Son ayrılıkla birlikte Sugababes’in orijinal üyesi kalmadı.

Gidenlerden…

Ayrılan tüm üyeler solo albüm yaptılar. Grup projesi bir çeşit basamak olabilir ama kızların bir arada olmayı başarması zor. Daha önce de örneklerini gördüğümüz gibi, kız grupları pek uzun ömürlü olmuyor. Sugababes’in başarısının en büyük nedenlerinden biri ise, yaşadığı değişikliklere rağmen grubun devamlılığını sürdürmesi.

Fulin Aktuna
Blue Jean - Kasım 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder